De vegades veiem com els diaris preparen algun suplement d'estiu per recomanar les millors lectures pels mesos de juliol i agost.
Ja fa temps que tenia pensat que havia de recollir algunes de les lectures que més influència han tingut en la meva manera de veure el bàsquet. El recull que figura a continuació és eclèctic, i no és només són lectures de bàsquet.
De fet, hi ha un llibre d'hanbol, un de comunicació (sense lligam directe amb l'esport) i algun altre que no són pròpiament de bàsquet. Però segueix sent un recull bàsicament esportiu (en un altra ocasió potser recullo títols més variats de psicologia, educació i sociologia).
A banda de fer un llistat (una mena de rànking personal expressant els meus gustos, començant pels que més m'han agradat i servit), afegiré un parell o tres de comentaris sobre cada llibre. Així no anirem tant perduts.
1. Watzlawick, P.; Bavelas, J.B.; Jackson, D. (1981) Teoria de la comunicación humana. Interacciones, patologias y paradojas. Barcelona, Herder.
Categoria: Investigació
Malgrat ser publicat originalment al 1967 (d'això ja fa 40 anys), aquest llibre segueix sent un gran desconegut. En base a les investigacions, el llibre trenca amb creences i models sobre la comunicació que no ens ajuden en la nostra vida.
Llibre de capcelera pels entrenadors/es amb inquietud de comunicar millor.
2. Jackson, P.; Delehanty, H. (2002) Canastas sagradas. Lecciones espirituales de un guerrero de los tableros. Barcelona, Paidotribo.
Categoria: Autobiografia
Un dels llibres que més idees noves aporten al món de l'entrenament en la darrera dècada. Jackson ens parla de la seva primera etapa al capdavant dels Bulls de Michael Jordan, i explica com el seu estil de direcció "edredón alocado" està format per l'espiritualitat dels indis native american, la meditació zen i una certa influència dels mètodes d'entrenadors de la vella escola.
És un llibre entretingut, amable i que no s'entreté en detalls sense importància. Bon exemple pràctic de com articular un estil personal de direcció.
3. Lynch, J. (2003) El nuevo entrenamiento deportivo. Nuevos métodos para optimizar el potencial del atleta y del equipo en todos los deportes. Madrid, Tutor.
Categoria: Investigació amb tocs biogràfics
Lynch és psicòleg esportiu i ha treballat amb equips professionals i equips universitaris als EUA. Basa el seu enfocament en idees properes a les que proposa Phil Jackson, però té l'afegit que sistematitza més i també aprofondeix de manera temàtica.
És un llibre d'investigació però molt entretingut, ja que il·lustra sempre les teories o idees que desenvolupa amb exemples pràctics de la seva experiència professional.
4. Jackson, S.; Csikszentmihalyi, M. (2002) Fluir en el deporte. Claves para las experiencias y actuaciones óptimas. Barcelona, Paidotribo.
Categoria: Investigació
Csikszentmihalyi és un reconegut psicòleg que ha desenvolupat la teoria del flow i que amb l'altra autora del llibre han aplicat a l'àmbit de l'esport. El flow (fluir) és basa en una idea que no és nova: el rendiment en qualsevol activitat és major quan ens trobem en un estat mental i físic concret, el fluir, on "res sembla impossible", "el cansament no passa factura", "el defensor no pot seguir-me" i "allò difícil és per a mi en aquest moment cosa de nens".
Una visió interessant de la psicologia aplicada a l'esport que defuig les visions més habituals seguint el model cognitiu-conductual.
5. Martín Acero, R.; Lago Peñas, C. (2005) Deportes de equipo. Comprender la complejidad para elevar el rendimiento. Barcelona, Inde.
Categoria: Investigació
Aquest és un llibre que presenta de manera clara i concissa la base per aplicar la teoria dels sistemes complexes al món de l'esport. Aquesta tendència s'està imposant en la preparació dels equips esportius, per poder tenir en compte la multiplicitat de factors que afecten al rendiment esportiu.
El llibre té abundant material, com ara classificacions i quadres-resum.
6. Moreno Arroyo, M.P.; Del Villar Álvarez, F. (2004) El entrenador deportivo. Manual práctico para su desarrollo. Barcelona, Inde.
Categoria: Investigació
Llibre centrat en la formació de l'entrenador esportiu. Conté tres blocs: perfil de l'entrenador, la formació inicial i continuada, el desenvolupament de programes de formació. Té una bona documentació de base sense que es faci pesat de llegir. Fa una revisió del marc legal del tècnic esportiu a les diferents CC.AA. d'Espanya.
Llibre imprescindible per aquells que s'encarreguen de la formació de monitors i entrenadors esportius arreu.
7. García Herrero, J.A. (2006) Liderar y entrenar un equipo de balonmano. De la dirección del grupo al diseño de la planificación técnico-táctica. Sevilla, Wanceulen.
Categoria: Investigació amb tocs biogràfics
Magnífic llibre que recull les experiències d'un entrenador nacional d'hanbol i professor universitari. De manera lleugera i entretinguda l'autor dona molta informació per estructurar l'estil de direcció, alhora que posa les bases per a la planificació esportiva (aplicable a qualsevol esport d'equip).
Destaquen les referències, en quan a la direcció de grup, al llibre de Phil Jackson (veure 2).
8. Wild, R. (2006) Libertad y límites. Amor y respeto. Lo que los niños necesitan de nosotros. Barcelona, Herder.
Categoria: Assaig pedagògic
El matrimoni Wild treballa des de fa més de 30 anys en una escola que van fundar a l'Ecuador, el "Pesta", per donar als seus fills l'educació que ells els volien donar. Són molt interessant les seves idees sobre l'educació d'infants, seguint moltes de les idees d'Humberto Maturana i portant-les al camp educatiu.
Un llibre per fer reflexionar als educadors, més enllà de les dicussions inútils de "càstig o no càstig".
9. Lloret, P. (2005) Rafa Benítez. Retrato de un entrenador. Valencia, Engloba.
Categoria: Biografia
El periodista Paco Lloret segueix amb ànim periodístic (però amb detalls sobre la formació humana i psicològica de Benítez) la carrera del tècnic de València i ara del Liverpool. Encara que s'atura en el moment que Benítez marxa a Anglaterra, és interessant seguir la seva trajectòria vital fins aleshores.
És un text que dona gust de llegir, està ben escrit i il·lustra més enllà de l'anècdota simpàtica. Una bona manera de descobrir com creixen els entrenadors a mesura que va avançant la seva carrera, si saben fer-se un pla de carrera.
10. Hernández, P.; López, L.F. (2007) Entrenar el éxito. Madrid, La Esfera de los Libros.
Categoria: Biografia + entrevista + assaig
Pepu Hernández és entrevistat per Luis Fernando López i d'aqui surt un llibre inusual al nostre pais, a mig camí entre una biografia de l'èxit de la Selecció i els consells per triomfar en la vida i en els negocis. Recorda pel seu format a llibres que fa més de 15 anys van escriure Pat Riley o Rick Pitino.
És interessant, pel capbaix, en la mesura que negocia nous significats sobre la direcció d'equips, en nocions properes al que proposen Jackson (2) o Lynch (3). En alguns moments es fan pesats els comentaris off the record dels periodista, que assumeix un protagonisme excessiu en la narració.
Comentaris finals
Aquests llibres, com bé podeu pensar, no són necessàriament lectures per un sol estiu. Entre l'urgència de llegir-se'ls aquests propers mesos i la possibilitat d'anar-los dosificant durant tota una vida, esteu davant de l'oportunitat de decidir. Amb el llistat i els comentaris us he volgut fer atractiva la possibilitat de visitar-los vosaltres mateixos, al vostre ritme, seguint les vostres inquietuds i intuicions.
Bon estiu de lletres a tothom!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Gràcies pels suggeriments!. Un parell de llibres d'aquests ja formen part de la meva biblioteca, i he pensat que serà interessant rellegir-los (que és una bona manera de generar aprenentatge). Sobre el significat del lideratge, també m'atreveixo a recomanar "La paradoja", de James C. Hunter (Empresa XXI), que se serveix d'una història de superació d'una crisi personal per oferir idees aplicables a la gestió de grups humans, d'una manera molt amena.
Benvolgut Pep
Prenc nota del teu suggeriment. I em prenc la llicència de recomanar-te enèrgicament que facis una ullada a la referència nº8, la de Rebeca Wild. La seva visió de l'educació és veritablement fascinant i apassionant!
Publica un comentari a l'entrada