EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dissabte, de maig 05, 2007

LES BONES PERSONES


Ettore Messina s'ha fet una reputació impressionant com entrenador a diversos clubs italians, la selecció azzurra i ara al CSKA Moscou.

Em va encantar llegir que la seva filosofia i la del club moscovita era fitxar, sobretot, bones persones. També s'ha de dir que amb 30 milions de pressupost, qualsevol pot pensar també en fitxar bones persones.

Què millor que fitxar bones persones? Quan no estàs en l'alt rendiment crec que sobretot has de fitxar bones persones.

L'experiència em diu que els sèniors que he entrenat, quan han funcionat, han girat al voltant d'una dinàmica de treball seriosa i un capital humà important.

Penso que parlar de bones persones és una mica ambigu. Caldria definir que vol dir "bones persones". Jo penso que han de ser persones madures, responsables, generoses. No té per què ser una bona persona ja feta, sinó que creixes amb ells (o elles), i per tant veus com arriben a ser, moltes vegades, millors persones.

John Wooden deia que els bons jugadors no eren tot un caràcter. És a dir, que no eren persones amb tendència a enfrontar-se amb l'autoritat o a mostrar-se desafiants. Persones que no ens posen problemes, que no fan del seu caràcter un "problema" que l'entrenador/a ha de resoldre. Un jugador amb opinió, que fa de "mosca cojonera", és un inconvenient, un imprevist, una situació que et fa la murga.

Per a mi una bona o una mala persona no depèn de si és problemàtica, de si és "tot un caràcter", ja que penso que serà problemàtica en funció de com et relacionis, de com et complementis amb aquella persona. No serà problemàtic si no caus en el seu joc. Detectar a quin joc juga cada persona, quins papers es prenen dins dels grups, és un imponderable de la feina d'entrenar.

Millors persones, d'altra banda, per la capacitat de decidir quin és el projecte que volen defensar, per quin futur volen lluitar. Identificar què volen construir i amb quina gent ho volen compartir suposa un pas crucial per a que aquelles persones que formen part de l'equip assoleixin una major satisfacció. Les bones persones són, al meu entendre, les persones més satisfetes d'elles mateixes, més saludables. Quan poses els fonaments en el teu treball psicològic i de direcció de grup per tenir gent satisfeta, tindres cada dia més bones persones al teu voltant.