EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dilluns, de maig 28, 2007

APRENENTS TOTS

Se m'acut que tots estem aprenent mentre l'equip està en marxa... Però als coordinadors de l'equip no se'ns ha de notar. En relació als coordinadors-entrenadors, doncs, el que hem d'aconseguir és aprofundir el màxim en el nostre aprenentatge, però sense que sigui evident pels esportites. Hi ha una diferència de rol entre ells i nosaltres, i cal mantenir-la posant la mirada del grup sobre ells mateixos.

És important fer girar la mirada dels jugadors cap a la seva pròpia "victòria", que és sempre i en primer lloc aprendre a enfrontar les situacions que van sorgint. Mentre la nostra cultura valora el resultat per damunt de allò que s'aconsegueix en el procés, nosaltres hem de ser capaços de donar importància, rellevància i claredat a allò en el que ens hem ficat.

Per poder aprofundir en el nostre auto-aprenentatge, i com he comentat en d'altres ocasions, la oportunitat de comptar amb un supervisor/a és un element clau. El coneixement sobre el que estàs fent, així com el gaudi sobre la teva feina, es multiplica quan decideixes posar-te sota l'atenta mirada d'un supervisor/a.

De la mateixa manera, i gràcies a aquesta mirada crítica del supervisor/a, tu mateix et pots anar situant en unes coordenades especials en relació als jugadors, i aconseguir desenvolupar una relació que trenca amb la seva imatge d'entrenador/a tradicional. Les avantatges bàsiques són que l'esportista ha de prendre més decisions per ell mateix, i per tant aprèn a acostar-se a una tasca que coneix el suficientment bé d'una manera més enriquidora.

El menyspreu (o simplement ignorar, no donar un espai i una importància real) a l'aportació dels esportistes porta a una actitud d'un cert tantsemenfotisme dels propis esportistes que repercuteix negativament sobre l'experiència que tenen. Quan veuen què i com estan aprenent aconseguim no només que es pugin al carro, sinó que s'animin a tirar del carro.

Potser els haurem de dir més sovint que és el que veiem que han après. Dir-los com veus que estan avançant és una garantia de reforçar la idea que els protagonistes i responsables són ells. Així potser aniran convençuts a buscar l'èxit, sense mitges tintes.