EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dimecres, de maig 16, 2007

FER EQUIPS

Em trobo en aquest mes de maig amb la necessitat de fitxar alguns jugadors pel meu equip. Fa uns dies escrivia sobre la importància de fitxar bones persones. Més enllà d'aquest fet, que fa uns mesos comentava Ettore Messina a la revista Gigantes, hi ha alguns assumptes que cal tenir en compte quan prepares al teu equip de cara a la temporada següent. Avisar-vos que jo em centraré sobretot en com incorporar gent nova, ja que és la situació en la que hem trobo, i per tant li dedicaré les meves reflexions:

  1. Incorporar gent de fora, acceptar el canvi. Quan canvien les persones, què cal fer amb la gent que arriba nova? Un equip canvia d'un any a un altre malgrat ser els mateixos jugadors. L'experiència ens canvia i també canviem (i molt) quan ens fem un propòsit i busquem assolir-lo. Si s'incorporen noves cares cal fer-los saber quina dinàmica de treball era l'existent fins aleshores i quina és la línia que es pot continuar. Cal tenir clar què poden aportar sobre el que ja tenim.
  2. Fitxar és vendre un projecte. Molts entrenadors són especialistes en vendre fum: farem això, et pagarem no sé quina milionada... El que val al final és que tinguis clar què vols fer amb l'equip, que et vegin segur de cap allà on vols anar.
  3. El parer dels jugadors actuals. En la confecció d'un nou projecte, i a mesura que els esportistes estan involucrats en l'equip, és bo saber quins jugadors de fora agraden als membres de l'equip. Hi ha d'haver una certa "consulta" als esportistes quan incorporem algú, sempre hi quan hagi hagut un treball previ de fer de l'equip un lloc atractiu. No sempre el ser membre d'aquell equip és quelcom de valuós, hem re treballar-ho fins aconseguir que sigui un lloc on voler jugar.
  4. Ser respectuós amb el que l'equip ja ha assolit, tenir-ho present i lluitar per alimentar aquell esperit. En el moment que hem establert una relació especial amb els jugadors, que els hem involucrat en decidir per allò que volen lluitar, i s'hi han posat, cal seguir protegint i respectant aquell espai de treball, i també de plaer, que ha esdevingut l'equip. Hem se seguir cuidant-los al màxim, filtrant allò que volem que els arribi i allò que considerem que ha de quedar entre nosaltres.

Un equip canvia quan es canvien les persones, però pot seguir creixent i alimentant el desig d'assolir objectius. Els canvis no representa tenir un equip coix, sinó que ens obrim al que pugui arribar. Quan el canvi ja no és vist com una amenaça, incorporar jugadors pot ser agradable, injectar "sang nova" en l'equip.

A més a més, un cop els jugadors viuen instal·lats en el canvi i són cada cop més capaços de prendre una mirada reflexiva sobre ells mateixos, l'equip es va movent i va avançat a un ritme regular. Però aquest ritme el poden accelerar o frenar en funció de com abordem les situacions per les que passi l'equip, així que encara tenim molt treball per davant. El treball més apassionant.