EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dijous, de gener 04, 2007

08/0/257

És tot un repte conviure amb més d'una trentena d'aspirants a entrenadors/es durant cinc dies en un règim intensiu de 6 hores diàries entre sessions pràctiques a pista i teòriques a l'aula. És el que he estat fent, ple de joia, durant els dies laborables d'aquest Nadal amb el curs d'Iniciació 08/0/257.

TRIPLE PRIVILEGI. Aquests darrers dies he pogut gaudir d'aquest privilegi, el d'ensenyar bàsquet, en un entorn esportiu provilegiat: l'INEFC de Barcelona. Dic privilegi amb tot convenciment: m'agrada sentir-me part important alhora de "motivar" joves aspirants a tècnics a través de les sessions que els preparo. Puc cobrar el meu sou pel curs, però l'experiència s'ho val. Privilegiat en un triple sentit: alumnes, instal·lació, passió pel que faig.

FORMAT ÒPTIM. La Federació Catalana de Basquetbol ja fa uns quants anys que fan aquest curs es un format un tant comprimit però amb l'avantatge de poder plantejar-se el següent curs (Curs de Primer Nivell abans, des de fa uns mesos Curs d'Entrenador de Formació). Aquest any han estat més de 170 inscrits ubicats en 5 cursos i els seus respectius professors/es. A més a més, i pel que fa als professors (sovint solitaris en els seus respectius grups dispersos per la geografia catalana), també és un format gairebé immillorable en la mesura que cada migdia pots fer un dinar i comentar ple de coses tots junts.

"TERRENY VERGE" (PERÒ SENSE ÀNIM DE TREPITJAR NINGÚ). Treballar amb joves entrenadors/es que fan els primers passos en la seva formació "professional" a través del curs d'Iniciació és com trepitjar "terreny verge". No vull dir trepitjar-los a ells i elles (intentes ser sempre respectuós amb allò que busquen assistint al curs), sinó obrir-te pas per un espai mental i vivencial encara sense gaire experiències formatives com entrenadors/es. No podem negar que ja han tingut un munt d'experiències com a jugadors/es que han con-format la seva visió personal de l'esport, i alguns ja porten un temps fent de tècnics.

CONTACTE ESPECIAL INDIVIDUALITZAT. Pel que fa a la formació o educació formal com entrenadors/es, som els primers en fer acte de presència alhora de con-figurar el seu bagatge metodològic. I per això tenim una responsabilitat especial, la d'iniciar els entrenadors/es en la comunitat dels tècnics, quan som els encarregats de donar aquests cursos. Els cursos següents, al realitzar-se amb diferents professors/es, també porten a que el contacte no sigui tant proper i continuat. Menys hores compartides amb els alumnes, més atenció dels alumnes en el seguit d'examens que es van fent, menys consciència del professors de ser "EL PROFESSOR".

UN CURS EXTRAORDINARI. Privilegiat (sobretot en poder fer la meva feina apassionadament), proper als alumnes, valorat per alumnes i col·legues, amb un nou i inmens sentit de treball col·legiat amb els meus col·legues...