EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dissabte, de gener 27, 2007

L'EXPERIÈNCIA ÉS UN GRAU

Sovint sentim aquesta frase parlant de la vida. Però considero que en l'esport també val, i que és ben certa. Ho pensava mentre conduïa tornant del partit d'aquest dissabte, després d'una reflexió que he compartit amb els meus jugadors abans de jugar el partit i d'entrar amb els detalls del rival i de les nostres claus pel partit. "Abans de parlar del partit, us vull comentar un fet. Des de fa unes setmanes esteu parlant més, compartint més informació sobre les vostres decisions del joc. Sobretot s'ha notat en els entrenaments, durant les pauses dins de l'exercici o quan aneu a beure aigua. Aquesta informació que cada dia que passa compartiu més tots plegats és un veritable tresor, un autèntic aprenentatge individual i d'equip. Us felicito per estar-la compartint".

EXPERIÈNCIA DEL JUGADOR/A. El rendiment del jugador/a no només augmenta amb el pas dels entrenaments, dels fonaments treballats, sinó també amb el pas de les temporades. Els coneixedors de la teoria de l'entrenament parlen que les millores en els esportistes són més notòries d'una temporada a altra, més que no pas dins de la mateixa temporada. I no es refereixen a que es faci un treball extra durant l'estiu (que també pot ajudar), sinó al cúmul d'experiència sobre el joc que s'assimila.

EXPERIÈNCIA DE L'EQUIP. Mai entrenem el mateix equip, encara que repetim d'una temporada per l'altra amb un equip els mateixos jugadors/es. L'experiència de l'equip pren diferents formes: una seria la que he apuntat en el primer paràgraf, la informació compartida que es construeix alhora de manera explícita, verbal, dialogada, i que és constitueix com a coneixement individual i d'equip. Una altra seria el coneixement o la comunicació no verbal, aquella mirada que és suficient per buscar una porta enrera o aquell bloc directe que els protagonistes llegeixen a la perfecció. Allò explícit i verbal es complementa, quan es treballa bé de debó, amb allò implícit i no verbal, i esdevenen uns blocs d'informació que serveixen per assolir un rendiment cada cop més alt, així com més regular i consistent.

EXPERIÈNCIA DE L'ENTRENADOR/A. És un element fonamental d'allò que oferim com entrenadors/es. No parlo de les jugades i sistemes que portem a sobre, ni de la metodologia d'entrenament que portem d'un equip a un altre de nou. Parlo de conèixer a un nivell més profund, de com com s'estructuren les relacions humanes i també dels paranys que podem posar-nos a nosaltres mateixos en el dia a dia. Coneixent-nos millor cada temporada que passa, assaborint les complexes relacions humanes i també gràcies a tenir plena consciència de com actuem nosaltres, és com podem arribar a desenvolupar un estil de direcció d'equip que funcioni. Basant-nos en la nostra experiència, podem estructurar quelcom ple d'intel·ligència, coherència i dirigit a l'èxit.