"Un equipo con tensiones controladas, sin conflictos y sin roces internos, logra una armonía técnica y moral que redunda en beneficio no sólo del público y del espectáculo, sino de los propios jugadores que lo componen y aun de los adversarios."
- Enrique Pichon-Rivière (1985:197)
Tots els entrenadors ambicionem un equip polit, sense estridències, que no ens suposi una càrrega feixuga controlar-ne la banqueta mentre ens debatim en quina és la millor estratègia per treballar en el camp amb els jugadors que juguen.
Un equip que no es queixi als àrbitres, que no deixi escapar energies dient-se el nom del porc amb el rival. Mentre fem això, diria Pichon-Rivière, "no entramos en tarea".
Un equip que, ben entrenat per nosaltres, sigui capaç d'afrontar reptes inmensos i que demostri amb el seu mestratge del joc la virtud de l'entrenament, però també del domini d'un mateix. I aquest domini i disciplina moral i artística d'un mateix, un vals de cossos en moviment, és un producte creatiu que poden gaudir espectadors i rivals també.
Aquest equip que Pichon-Rivière reflexa amb "tensiones controladas, sin conflictos y sin roces internos" és un equip que no ens trobem fet, sinó un equip que hem d'anar construïnt. Un equip al que moltes vegades aspirem sense haver-lo treballat prou. No ens podem enganyar: treballar un equip no només és ensenyar-los tècnica individual i algunes estratègies preconcebudes per nosaltres. Treballar un equip és ajudar a treballar-se el propi grup. Allò que Pichon-Rivière li donava un aire diferent, distingit, anomenant-lo "el retrabajo".
Moltes vegades he sentit allò que en psicologia social a l'ús s'anomena cohesió. Em resulta certament difícil definir que és cohesió, ja que no em sento proper a les teories de la psicologia social que promulguen aquesta categoria o concepte teòric.
A mi em queda molt més clar què vol dir la unitat d'un equip quan llegeixo les paraules de Pichon-Rivière: "La unidad radica, ante todo, en la conciencia que se adquiere -y por lo tanto en la voluntad decidida- de luchar contra el adversario para alcanzar la victoria." (Pichon-Rivière, 1985:195)
No acabo d'entendre que és "cohesió"; no se m'escapa gens ni mica què vol dir trobar l'unitat "en la voluntad decidida [...] para alcanzar la victoria".
No busquem, il·lusos, equips sense porositats ni impureses: el procés d'entrenament consisteix en aconseguir que passin progressivament d'aquest estat en que perden part del seu potencial en futileses, a un altre en que s'aprofitin millor els uns als altres en les habilitats que han practicat plegats.
I nosaltres els ajudem a posar-los en camí d'aprofitar al màxim els seus potencials, que són el seus desitjos de victòria i la continuitat que troben en si mateixos, la determinació per mantenir-se il·lusionats en la seva decisió de guanyar.
Bibliografia
- Pichon-Rivière, E. (1985) Teoría del vínculo. Buenos Aires, Nueva Visión.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada