EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

divendres, de març 02, 2007

CLAREDAT I SEGURETAT

La claredat és una qualitat que valoro i que li donc molta importància en la meva tasca d'entrenador.

La claredat és una credencial bàsica per portar amb èxit els projectes esportius: quan les relacions estan ben definides, perfilades, tenim una millor capacitat de comunicació.

Quan el rol d'entrenador/a es confon amb els jugadors, ens trobem de vegades en situacions en que els jugadors ens porten allà on ells volen. És molt diferent proposar-los que plantegin quin és el projecte que volen dur a terme que deixar-los que s'involucrin en la creació i manteniment del nostre rol professional.

El desenvolupament del rol professional és un aspecte fonamental de la construcció del rol d'entrenador/a, i la claredat és una condició indispensable per poder crear i fer crèixer la nostra figura.

Cada equip necessita que nosaltres acomodem el nostre rol. La construció d'equips de treball necessita de que l'entrenador/a intervingui en el disseny de l'escenari on es porta a terme els entrenaments, els partits i el projecte de l'equip. I gràcies a la nostra creació personal, a partir de definir un rol clar com entrenadors, també estem ajudant als esportistes a relacionar-se degudament amb el mateix entrenador/a, així com amb els companys i l'entorn.

La necessitat de poder treballar de manera tranquil·la i segura és una altre tret que cada dia valoro més. Hi ha una sèrie d'aspectes que són clau per poder donar aquest marc o espai segur pels esportistes:
  1. Mantenir l'equip relativament fora de les demandes de l'entorn per permetre treballar
  2. No interrompre les sessions d'entrenament.
  3. Filtrar les informacions que arriben a l'equip (que no està en contradicció amb la claredat, ja que filtrar significa no barrejar el que es diu des de fora de l'equip d'allò que volem que els esportistes comentin i construeixin).
  4. Ajudar a fer un ambient distès i amb dosis d'humor.

Claredat i seguretat són dos trets que potencio en els meus projectes esportius, ja que són dos de les pedres angulars per construir qualsevol projecte ferm d'equip.