EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

dijous, de desembre 21, 2006

PER PLORAR D'ALEGRIA: COMENTARIS DE PAT RILEY A L'ESTIL DELS SUNS DE MIKE D'ANTONI

Fa uns dies penjava un article amb un títol polèmic: la NBA avorreix.

Allà feia referència a un llibre apassionant que havia llegit recenment sobre un equip apassionant: Seven Second or Less. My season on the Bench with the Runnin' and Gunnin' Phoenix Suns, del periodista Jack Mc Callum (Simon & Schuster). Una joia per conèixer els detalls de la vida d'un equip farcit de grans jugadors i la il·lusió de fer un bon bàsquet, un bàsquet diferent i vistós.

De matinada vaig sentir que Antoni Daimiel, en la retransmissió d'un recent Phoenix-Toronto, comentava que Pat Riley es desfeia en elogis en relació al treball de Mike D'Antoni com entrenador del Suns. De seguida vaig intentar buscar les paraules exactes. I les vaig trobar a http://www.sun-sentinel.com/sports/sfl-1210iracol,0,3990660.column?coll=sfla-sports-front.

He volgut permetre'm la llicència de traduir algunes de les frases de Pat Riley, un entrenador que fa vint-i-cinc anys defensava a capa i espasa el jogo bonito amb els Lakers de Magic & Cia, però que d'un temps ençà s'ha abonat al catenaccio amb els Knicks i després amb els Heat, prèvia estada als despatxos.

Riley assegura: "Ell [Mike D'Antoni] ha portat un sistema a la NBA diferent de qualsevol altre que jo mai hagi vist. I ell ho ha elevat al nivell de ciència. Pots copiar-lo, però has d'aconseguir tots els matissos sobre totes les coses que ells aconsegueixen."

El periodista Ira Winderman, en una columna que recull aquestes interessants reflexions, argumenta: "Allò que surt per casualitat és capritxós. Mentre que Denver, Utah i Golden State han agafat el ritme aquesta temporada, només Utah ha trobat l'equilibri per crear un diferencial anotador que resulti decisiu. Els entrenadors cada any s'animen a apuntar-se al joc ràpid. Pocs tenen èxit."

Riley acaba dient: "Ara Mike està compromés, realment compromés. Ell no està compromés amb una falta de respecte per la defensa. Simplement està compromés a empènyer el ritme a un molt alt nivell, dona als jugadors una gran llibertat i aconsegueix una gran confiança."

Fa goig veure un partit dels Suns d'ençà que els Colangelo es van atrevir a ascendir a D'Antoni d'ajudant a primer entrenador. Entre l'ensopit panorama del bàsquet NBA, els Suns ens donen un aire nou, alegria als ulls. Els meus ulls, us haig de confessar, cansats ja de veure com la pilota no circula sinó que s'atura tot fins que l'Iverson o el LeBron de torn se la piquen tots sols, veuen renovades les còrnees, les retines, l'iris. I no desfilen les llàgrimes d'alegria de pur miracle.