EDUCATION & COACHING EXPERIENCES

Un blog dedicat als apassionats pel bàsquet que els agrada pensar i reflexionar

diumenge, de març 06, 2011

MESSINA O L'ART DE FUGIR D'ESTUDI

Hi ha una frase feta en català que serveix a les mil meravelles per descriure la decisió d'Ettore Messina de plegar com entrenador de l'imperial i faraònic segon projecte de l'italià a l'exigent secció de bàsquet del Real Madrid. La frase no és una altra que aquesta que encapçala l'article: fugir d'estudi.

En Xavier Gil apunta a la pàgina web questionem.com: "És que fugir d'estudi no és ben bé el mateix... Això seria escurrir el bulto o salirse por la tangente, és a dir esquivar un tema. En canvi, irse por las ramas significa donar moltes voltes o no anar al gra."

La veritat és que Messina ben bé podem dir que ha fugit d'estudi, esquiva EL TEMA. Amb el trist justificant de que marxa per ajudar així l'equip, se'n va un dels grans tècnics europeus per la porta de darrera i, a més a més, deixant algunes qüestions sense respondre. La confusió impera en el discurs de l'italià. Mirem amb cura algunes de les seves declaracions dels darrers dies, aquestes recollides per cadenaser.com:

"Estoy muy contento con cómo trabaja la plantilla. Es importante saber competir cada partido en un mundo donde solo se sabe ganar. He intentado proteger al equipo y quitarle la obligación de ganar a un equipo muy joven. He tenido una buena relación con ellos".

"El equipo me ha reconocido que se ha desenchufado. Le falta madurez al equipo. Siempre esperas que el equipo de un pasito más. Le falta cohesión y sentido de unidad que es fundamental. Tiene potencial y tiene que dar este salto. Espero que el equipo esté en la Final Four".

"Hay expectativas que para mí son un poco difícil de convertir. No quiero hacer heroísmo porque he dejado aquí un contrato de año y medio y la posibilidad de una Final Four. Si hago esto es porque quiero ayudar a unir".

1. No lliga que digui que està content de com treballa l'equip, i que aleshores plegui. Hem sentit molt aquesta temporada que l'equip era molt jove, que era un equip de futur. Amb això no crec que enganyi gaire gent. Dona la sensació de que així es cobreix les esquenes tot dient que si no feien més enguany, serà pels fruits de demà o demà passat. Ell no ha tingut paciència per fer florir l'equip, s'ha rendit a mig camí.

2. El discurs de la protecció és un arma de doble fil. Protegir l'equip pot ser tenir cura de que no remenin el grup de jugadors, que l'entrenador treballi com a filtre. Això em sembla correcte i necessari. Però també pot voler dir tractar-los com nens petits. Només dos exemples: el primer, les esbroncades sistemàtiques a Sergio Rodríguez. Recordar un travelling -i mai millor dit- que quedarà per la història de TVE fruit del novedós seguiment amb càmeres del camí als vestidors del equips al descans, on a Messina només li faltava encanyar al base. El segon, el mareig que ha tingut Velickovic, a cavall de dues posiciones diferents i amb un tracte severíssim del fins ara entrenador.

3. A l'equip li manca, segons Messina, maduresa i cohesió. Quan parla de l'equip, s'inclou ell, o bé només són els jugadors i ell resta al marge? No són precissament aquests dos dels aspectes fonamentals on podem trobar el segell d'un entrenador? Sóc del parer que els equips realment apassionants d'entrenar són els inmadurs, els que parteixen d'una càrrega d'aspectes resistencials, i on conduir-los cap a la maduresa és el Repte. El camí cap a la maduresa és EL TEMA. Implícitament Messina indica que no es pot fer càrrec d'aquest repte, que no sap com fer-s'ho per ajudar a madurar aquest excel·lent planter de jugadors a nivel tècnic, ni tampoc fer-los jugar de manera cohesionada.

4. No, no vol fer d'heroi... però assenyala que deixa estar un any i mig de contracte. Ell es "sacrifica", ho fa per "fer un favor", per "unir i no dividir"... vaja, que és un heroi i un autèntic sant. I diu que també deixa estar la possibilitat de complir amb 10 Final Four en la darrera dècada. Encara que mirant-ho fredament, també deixa enrera la possibilitat de que el Power Electronic València el deixi fora, després de ressucitar l'equip amb l'arribada de Pesic. I també deixa enrera la possibilitat de no guanyar cap títol en dos anys amb un dels millors clubs d'Europa. I això pot ser inaguantable per algú que ha triomfat amb la Fortitudo, la Benetton, el CSKA.

Manel Comas parlava durant el partit Real Madrid - DKV Joventut en termes de "caballero" per descriure la decisió de Messina. Jo no estic gens d'acord. Messina fuig d'estudi, evita fer part de la feina indispensable d'un entrenador. Necessàriament els entrenadors hem d'afrontar el fet d'agafar un equip inmadur i sense cohesió, i ajudar als jugadors a esdevenir un equip madur i cohesionat. Quan no ho aconseguim estem indicant que ens manca aquesta part fonamental de la nostra preparació que són el coneixements sobre psicologia i psicoanàlisi dels grups. Ara bé, com que el seu substitut diu que pensa el bàsquet com el pensa Messina, i que allò que els fa diferents és com són com persones, potser no veurem gaire variacions -ni aportacions grupals novedoses, encara que els facin falta- d'aquí a final de temporada.